Paslanmaz Nedir ?

Paslanmaz çelik, diğer demir bazlı metallerden daha az kolay lekelenir, ancak kelimenin tam anlamıyla “paslanmaz”değildir. Tıpkı standart çelik gibi, Paslanmaz parmak izleri ve gres ile işaretlenebilir, renk değişikliği geliştirebilir ve sonunda paslanabilir. Fark esnekliktir. Paslanmaz çelik aşınma belirtileri göstermeden önce çok daha fazla zaman ve kötüye dayanabilir.

Tüm çelikler aynı temel demir ve karbon bileşimine sahiptir, ancak paslanmaz çelik de sağlıklı bir krom dozu içerir-paslanmaz çeliğe ünlü korozyon direncini veren alaşım.

Ve işler burada karmaşıklaşıyor. Paslanmaz çelik şemsiye altında birden sınıflarda vardır, her biraz farklı alaşım kompozisyon ile, ve bu nedenle biraz farklı fiziksel özellikleri.

Paslanmaz çelik en az yüzde 10,5 krom içermelidir. Sınıfa bağlı olarak, çok daha yüksek krom Seviyeleri ve molibden, nikel, titanyum, alüminyum, bakır, azot, fosfor ve selenyum gibi ek alaşım maddeleri içerebilir.

En yaygın iki paslanmaz çelik sınıfı 304 ve 316’dır. Temel fark, özellikle daha fazla salin veya kloride maruz kalan ortamlar için korozyon direncini büyük ölçüde artıran bir alaşım olan molibden ilavesidir. 316 paslanmaz çelik molibden içerir, ancak 304 değildir.

Raylar ve direkler gibi dış mekan mobilyaları için, paslanmaz çelik ideal bir korozyona dayanıklı malzemedir, ancak sınıf çevreye uygunsa sadece uzun süreli maruz kalmaya dayanacaktır. 304, çoğu ortam için ekonomik ve pratik bir seçimdir, ancak 316 klorür direncine sahip değildir. 316’nın biraz daha yüksek fiyat noktası, yüksek klorür maruziyeti, özellikle Sahil ve ağır tuzlanmış Karayolları olan alanlarda buna değer. Paslanmaz çelik için her uygulamanın kendine özgü talepleri vardır ve göreve bağlı paslanmaz çeliğe ihtiyaç duyar.

DOĞAL KOROZYON DİRENCİ

Çelik bir takım kenarında kırmızı pas
Ayrıca pas olarak bilinen demir oksit, kırmızı ve flakey olduğunu. Paslanmaz çelik Pasa karşı doğal bir dirence sahiptir.
Korozyon doğal bir fenomendir. Saf elementler her zaman çevre ile reaksiyona girer, bu yüzden çok az element doğal olarak saf formda bulunur. Demir bir istisna değildir.

Islak veya nemli koşullarda demir, pas olarak da bilinen demir oksit oluşturmak için suda bulunan oksijen ile reaksiyona girer. Kırmızı lapa lapa oksit kolayca bozulur-korozyona daha fazla malzeme açığa. Demir ve standart karbon çelikleri bu tip korozyona karşı oldukça hassastır.

Paslanmaz çelik, korozyonu önleyen pasif bir tabaka oluşturma doğuştan gelen kabiliyetine sahiptir. Sırrı?

Krom.

Tüm paslanmaz çeliklerde bulunan krom, demir ile aynı oksijen Ortamlarıyla hızlı bir şekilde reaksiyona girer. Bununla birlikte, fark, sadece çok ince bir krom tabakasının oksitlenmesidir (genellikle kalınlıkta sadece birkaç molekül). Lapa lapa ve kararsız demir oksit aksine, krom oksit son derece dayanıklı ve reaktif olmayan. Paslanmaz çelik yüzeylere yapışır ve diğer malzemelerle daha fazla transfer olmaz veya reaksiyona girmez. Aynı zamanda kendini yeniliyor-eğer çıkarılırsa veya hasar görürse, bariyeri yenilemek için daha fazla krom oksijen ile reaksiyona girer. Krom içeriği ne kadar yüksek olursa, bariyer kendini o kadar hızlı onarır.

Oksitlendiğinde veya pasifleştirildiğinde, paslanmaz çelik tipik olarak yılda 0.002 inçten daha düşük bir oranda paslanır. En iyi durumda tutulduğunda, paslanmaz çelik birçok bina ve peyzaj tasarımı için ideal temiz ve parlak yüzeyler sunar.

304 Kalite Paslanmaz Çelik

304 paslanmaz çelik, büyük ölçüde mükemmel korozyon direnci ve değeri nedeniyle, dünya çapında kullanılan paslanmaz çeliğin en yaygın şeklidir. Yüzde 16 ila 24 krom ve yüzde 35’e kadar nikel, az miktarda karbon ve manganez içerir.

304 paslanmaz çeliğin en yaygın şekli 18-8 veya 18/8, yüzde 18 krom ve yüzde 8 nikel içeren paslanmaz çeliktir.

304, çoğu oksitleyici asitten korozyona dayanabilir. Bu dayanıklılık, 304’ün sanitize edilmesini kolaylaştırır ve bu nedenle mutfak ve gıda uygulamaları için idealdir. Bina, dekor ve site mobilyalarında da yaygındır.

304 paslanmaz çeliğin bir zayıflığı vardır: klorür çözeltilerinden veya sahil gibi tuzlu ortamlardan korozyona duyarlıdır. Klorür iyonları, iç yapıları tehlikeye atmak için koruyucu krom bariyerlerin altına yayılabilen “çukur” olarak adlandırılan yerelleştirilmiş korozyon alanları oluşturabilir. 25 ppm sodyum klorür kadar az olan çözeltiler aşındırıcı bir etkiye sahip olmaya başlayabilir.

316 Kalite Paslanmaz Çelik

316 sınıfı, paslanmaz çeliğin ikinci en yaygın şeklidir. 304 paslanmaz çelik ile hemen hemen aynı fiziksel ve mekanik özelliklere sahiptir ve benzer bir malzeme makyajı içerir. Temel fark, 316 paslanmaz çeliğin yaklaşık yüzde 2 ila 3 molibden içermesidir. Ek, özellikle klorürlere ve diğer endüstriyel çözücülere karşı korozyon direncini arttırır.

316 paslanmaz çelik, işleme kimyasallarını içeren birçok endüstriyel uygulamada ve ayrıca buz çözme tuzlarının yaygın olduğu kıyı bölgeleri ve açık alanlar gibi yüksek tuzlu ortamlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Reaktif olmayan nitelikleri nedeniyle, 316 paslanmaz çelik tıbbi cerrahi aletlerin üretiminde de kullanılmaktadır.

Alternatif 300 Serisi sınıflar yüzde 7’ye kadar molibden içerebilir. Daha iyi klor direncini sağlar, ancak bu tür ağır direnç endüstriyel veya yüksek konsantrasyonda maruz kalma koşullarında gereklidir.

ÇOK YÖNLÜ UYGULAMALAR
Ticari mutfakta bulunan paslanmaz çelik ürünler pas ve korozyona karşı dayanıklıdır. Malzeme özellikleri nedeniyle, paslanmaz çelik gıda işleme ortamlarında tercih edilen metaldir. Hem 304 hem de 316 paslanmaz çelikler (hem de diğer 300 Serisi kaliteler) daha düşük sıcaklıklarda östenitik bir bileşimi korumak için nikel kullanır. Östenitik çelikler, mukavemet, işlenebilirlik ve korozyon direncinin çok yönlü bir dengesini sağlayarak dış mekan mimari özellikleri, cerrahi enstrümantasyon ve gıda işleme ekipmanları için idealdir.

Günümüzde üretilen büyük miktarda paslanmaz çelik (özellikle 316 paslanmaz çelik), gıda ve içecek endüstrileriyle ilgili ürünlerde bulunabilir. Paslanmaz çelik, çeşitli ihtiyaçlara hizmet ettiği için ticari mutfaklarda ve gıda işleme tesislerinde yaygın olarak bulunur:

Pişirme masaları, havalandırma davlumbazları, tanklar ve hazneler gibi çeşitli ekipman ve makineler üretmek için gerekli şekillere kolayca oluşturulabilir ve imal edilebilir. Bu dekoratif ve cilalı bitirir geniş bir yelpazede mevcuttur. Mutfaklarda veya gıda işleme tesislerinde bulunan şok ve aşındırıcı koşullara dayanabilir. Kolayca temizlenebilir ve halk sağlığı taleplerini karşılamak için kullanılan birçok kimyasal ve deterjanla tekrarlanan yıkamaya dayanabilir.

Süt, pişmiş gıdalar, sebzeler ve gıda katkı maddelerinde bulunan alkalilere ve asitlere tepki vermez. Paslanmaz çeliğin nihai faydaları, çekici, temiz bir yüzey elde edecek uzun bir servis ömrü içerir. Düzgün bakım ve temizlenmiş paslanmaz çelikler düşük bakım maliyeti sunar.ainless steel’in bir zayıflığı var: klorür çözeltilerinden veya sahil gibi tuzlu ortamlardan korozyona karşı hassastır. Klorür iyonları, iç yapıları tehlikeye atmak için koruyucu krom bariyerlerin altına yayılabilen “çukur” olarak adlandırılan yerelleştirilmiş korozyon alanları oluşturabilir. 25 ppm sodyum klorür kadar az olan çözeltiler aşındırıcı bir etkiye sahip olmaya başlayabilir.

Shopping Cart